Vier uw personeelsfeest fiscaalvriendelijk

Nu de coronacrisis weer voorbij lijkt te zijn, organiseren veel bedrijven aan het eind van het jaar weer eens een personeelsfeest. Zorg wel dat u dit zo veel mogelijk belastingvrij houdt, anders betaalt u zomaar 80% belasting. Welke opties zijn er?

Een leuk personeelsfeest is goed voor de teamspirit, maar loopt al snel in de papieren. Dat is extra vervelend als het voordeel ook nog eens belast is voor uw personeel. Gelukkig is hier wel wat aan te doen.

Als u een plek zoekt om een leuk feest te houden, denkt u niet direct aan uw eigen kantoor, winkel of fabrieksterrein. U bespaart daarmee echter wel veel belasting vanwege het feit dat verstrekkingen op de werkplek belastingvrij zijn. Bovendien is het fiscale begrip ‘werkplek’ erg ruim: dit zijn alle plaatsen waar u volgens de Arbowet verantwoordelijk voor bent, dus ook uw eigen parkeerterrein, kantine of magazijn. Door hier uw feest te houden, betaalt uw personeel over dit voordeel geen belasting. Ook niet als u bijv. een bekende artiest of een cateraar inhuurt, waardoor uw feest al snel wat duurder wordt.

Ook een maaltijd tijdens een feest op de werkplek is nauwelijks belast. Fiscaal moet u namelijk uitgaan van een vast bedrag van € 3,35 (2022)/€ 3,55 (2023) per werknemer, dus ook als u een diner van zeven gangen laat serveren via een cateraar. Geniet uw personeel de maaltijd echter niet op de werkplek, dan moet u uitgaan van de werkelijke waarde en deze kan, inclusief drank, dan zomaar een paar honderd euro per persoon bedragen.

U kunt de belastingheffing bij uw personeel ook beperken door uw feest deels een zakelijk karakter te geven. Dit kan bijv. door ook externe relaties uit te nodigen of door het feest te combineren met een studiedag voor uw personeel. U moet dan de kosten zo goed mogelijk toerekenen aan het personeelsfeest c.q. het zakelijke deel. De kosten van bijv. een dure artiest die voor 100 personeelsleden en voor 100 externe relaties optreedt, hoeft u dan ook maar voor de helft aan uw personeelsfeest toe te rekenen.

Besluit u uw personeelsfeest toch extern te organiseren, dan zijn de kosten per werknemer bij hen als loon belast. Wilt u dit niet, dan kunt u belastingheffing bij uw personeel voorkomen door het feest onder te brengen in de werkkostenregeling. Het blijft voor uw werknemers dan onbelast en u betaalt alleen belasting als de kosten van al uw vergoedingen en verstrekkingen, inclusief personeelsfeest, in een jaar meer bedragen dan de vrije ruimte. Per 2023 wordt dit 3% van uw loonsom tot € 400.000 respectievelijk 1,18% over het meerdere. Komt u mede door uw dure personeelsfeest boven de vrije ruimte uit, dan betaalt u als werkgever 80% belasting over het meerdere.

Stel dat u een feest inclusief maaltijd voor 80 werknemers organiseert. De totale kosten zijn € 25.000. Houdt u het feest op de werkplek, dan is belast 80 x € 3,35 = € 268. Viert u het personeelsfeest extern, dan is € 25.000 belast. In beide situaties kunt u het belaste deel onderbrengen in de werkkostenregeling. Schiet u over de vrije ruimte heen, dan betaalt u in de eerste situatie € 268 x 80% = € 214 belasting. In de tweede situatie is dit € 25.000 x 80% = € 20.000. Een verschil van € 19.786!

Meer weten over MN adviseurs & accountants of hulp nodig? Kijk op mnadviseurs.nl en/of neem gerust contact met ons op onder T: 0031 85 0401120 of E: info@mnadviseurs.nl

* Wij streven ernaar om middels de nieuwsberichten op deze website correcte en actuele informatie te verschaffen, maar kunnen niet garanderen dat die informatie na verloop van tijd nog steeds juist, volledig en actueel is. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de gevolgen van handelen of nalaten op grond van de inhoud van de nieuwsberichten

 

Personeelsfeest_FB_link.jpg

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement
*  Website URL
Inschrijven

Deze website is gemaakt door  websignaal.png