Meewerkende partner fiscaal leuk belonen?

Stel, u heeft een meewerkende partner in uw eenmanszaak. U wilt hem of haar natuurlijk ook wel iets geven voor die ondersteuning in uw zaak.
Maar hoe werkt dat dan fiscaal? Is de arbeidsbeloning daar een geschikte regeling voor?

Bent u ondernemer voor de inkomstenbelasting en werkt uw fiscale partner mee in uw onderneming, dan kunt u uw partner hier een vergoeding voor betalen.
Betaalt u echter minder dan € 5.000, dan mag u dit bedrag niet van de winst aftrekken, maar komt u (onder voorwaarden) wel in aanmerking voor de meewerkaftrek.
Een vergoeding tot € 5.000 is niet belast bij uw fiscale partner.

Afhankelijk van het aantal gewerkte uren mag u een percentage van de winst op de winst in aftrek brengen. Om in aanmerking te komen voor de meewerkaftrek, moet u aan de hiernavolgende voorwaarden voldoen.

  • U moet ondernemer voor de IB zijn.
  • U moet voldoen aan het urencriterium.
  • Uw fiscale partner werkt 525 uren of meer zonder vergoeding of ontvangt hiervoor een vergoeding van minder dan € 5.000.
  • Meegewerkte uren moet u aannemelijk maken. Hierbij kunt u het beste gebruikmaken van een urenadministratie. Niet alle uren tellen mee. Huishoudelijk werk, zoals de schoonmaak van een niet-afgescheiden bedrijfsruimte, telt niet mee. Daarnaast moet het werk specifiek zijn voor de onderneming.

Meewerkaftrek 2020.jpg

In 2020 geldt er voor bepaalde posten (zoals ook ondernemersaftrek (meewerkaftrek) en de MKB-winstvrijstelling) een maximaal aftrektarief van 46% in box 1. Dit betekent dat als u een inkomen heeft van meer dan € 68.507 (schijf 2), u die aftrekposten niet kunt aftrekken tegen 49,5% (schijf 2 2020) maar slechts maximaal tegen 46%. Hierdoor heeft u minder voordeel bij toepassing van de meewerkaftrek dan feitelijk in de tabel staat.

U kunt er ook voor kiezen om uw fiscale meewerkende partner een arbeidsbeloning toe te kennen. Deze arbeidsbeloning moet reëel zijn. Deze beloning kunt u aftrekken van uw winst en is belast bij uw partner mits de vergoeding minimaal € 5.000 per jaar bedraagt. Uw fiscale partner betaalt wel zelf de Zvw-premie.

Indien uw partner geen of weinig inkomen heeft, kan dit een voordeel opleveren. Dit is het geval als u in schijf 2 (vanaf € 68.508: 49,5%) valt en uw partner in schijf 1 (tot 68.508: 37,35%). Daarbij heeft uw partner ook recht op arbeidskorting. Bij voldoende belastbaar inkomen kan uw partner de hele algemene heffingskorting verrekenen. Extra inkomen voor uw partner kan gevolgen hebben voor toeslagen en de studiefinanciering van uw kinderen.

Meer weten of hulp nodig? Neem gerust contact met ons op onder T: 0031 85 0401120 of E: info@mnadviseurs.nl

Meewerkaftrek_FB_link.jpg

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement
*  Website URL
Inschrijven

Deze website is gemaakt door  websignaal.png