Meer jaarruimte inleggen in 2023: dit is er veranderd

Dankzij de Wet toekomst pensioenen is het mogelijk om vanaf 1 juli 2023 veel meer aanvullend pensioen op te bouwen. Dit geldt ook voor iedereen die zijn of haar jaarruimte voor 2023 al eerder heeft benut. Nieuwsgierig hoe dit precies werkt? Lees onderstaand meer!

Het komt tegenwoordig steeds vaker voor dat mensen weinig of zelfs geen pensioen opbouwen. In die gevallen is er sprake van een pensioengat. Wilt u dit pensioengat opvullen? Dan kunt u gebruik maken van uw jaarruimte. Hiermee kunt u zelf uw pensioen aanvullen. Benieuwd waarom het zo interessant is om uw jaarruimte te benutten? We vertellen u graag meer! 

Als er sprake is van een pensioengat, ontstaat er tegelijkertijd jaarruimte. Binnen uw jaarruimte mag u belastingvriendelijk uw pensioen opbouwen of aanvullen. Het bedrag dat u op uw pensioenrekening inlegt, mag u dan aftrekken van uw inkomen dat u opgeeft bij de aangifte inkomstenbelasting. Anders gezegd, betaalt u 49,5% inkomstbelasting, dan kunt u mogelijk 49,5% over het ingelegde bedrag terugkrijgen. Zelfstandige ondernemers kunnen ook gebruik maken van hun jaarruimte.

U hoeft geen vermogensbelasting in box 3 te betalen over de ingelegde bedragen. Let wel op, want over uw aanvullend pensioen betaalt u later wel inkomstenbelasting. Gelukkig hoeft dit pas op het moment dat uw pensioen wordt uitgekeerd. Vaak valt uw inkomen dan ook in een lagere belastingschijf. 

Door uw jaarruimte te benutten profiteert u van verschillende voordelen, ongeacht uw situatie. Natuurlijk is het wel belangrijk dat u aan enkele voorwaarde voldoet. Zo moet u sparen op een specifieke pensioenrekening en mag u per jaar niet meer dan uw jaarruimte of reserveringsruimte op uw rekening inleggen. Ook is een voorwaarde dat u het gespaarde bedrag niet voor uw pensioenleeftijd van de rekening kunt halen. Dit betekent dat er sprake moet zijn van een geblokkeerde bankspaarrekening.

Bent u nieuwsgierig naar uw jaarruimte? Dan kunt u gebruik maken van een rekentool. De online tool is vaak beschikbaar op de website van uw bank of op de website van de belastingdienst. Hier heeft u wel enkele persoonsgegevens voor nodig. Allereerst wordt er onderscheid gemaakt tussen ondernemers en werknemers in loondienst. Als u in loondienst werkt heeft u uw jaaropgave van het afgelopen jaar en uw uniform pensioen overzicht nodig. Ondernemers moeten hun belastingaangifte van vorig jaar bij de hand hebben. 

Meer weten over MN adviseurs & accountants of hulp nodig? Kijk op mnadviseurs.nl en/of neem gerust contact met ons op onder T: 0031 85 0401120 of E: info@mnadviseurs.nl

* Wij streven ernaar om middels de nieuwsberichten op deze website correcte en actuele informatie te verschaffen, maar kunnen niet garanderen dat die informatie na verloop van tijd nog steeds juist, volledig en actueel is. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de gevolgen van handelen of nalaten op grond van de inhoud van de nieuwsberichten

 

Pensioen_in_eigen_beheer_FB_link.jpg

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement
*  Website URL
Inschrijven

Deze website is gemaakt door  websignaal.png