Werknemers twijfelen door corona over opnemen vakantie

Wij houden ook de arbeidsrechtelijke gevolgen van de corona crisis goed voor u in de gaten!

Tijdens deze coronacrisis verkeren veel werknemers in onzekerheid over hun vakantiedagen. Want waarom zou je nu vakantie opnemen? Misschien wil je eerder opgenomen vakantie zelfs wel annuleren. Maar vanuit arbo-oogpunt is dat misschien niet zo’n goed idee.

De periode komt er weer aan dat iemand met een beetje slimme aanpak rond de komende feestdagen veel vrij zou kunnen nemen.
Maar op dit moment twijfelen veel werknemers. Want waarom zou je dat doen? Je kunt op dit moment nergens heen, en thuis zit je toch al. Toch is het arbotechnisch goed om werknemers te adviseren wél een paar vrije dagen op te nemen. Thuiswerken lijkt dan wel relaxt, maar ongemerkt is het juist inspannend, zeker nu er veel extra activiteiten ontplooid moeten worden zoals video-vergaderen.

Reeds aangevraagde en goedgekeurde vakantiedagen ‘behouden’?:

Heeft een werknemer bijvoorbeeld voor april of mei vakantiedagen aangevraagd en deze zijn reeds goedgekeurd dan blijven deze vakantiedagen gewoon staan (ook al kan de werknemer toch niet op vakantie). Uit coulance kan een werkgever bepalen dat die vakantiedagen toch worden ingetrokken (en dus op een ander tijdstip alsnog opgenomen kunnen worden) maar dat hoeft niet!

Paar dagen ontspannen:
Ook raken mensen sneller geïrriteerd omdat ze deadlines moeten halen maar dat door de gezinssituatie niet voor elkaar krijgen. Dat komt de sfeer niet ten goede.
Dan is het prettig om ook weer eens een paar dagen te kunnen ontspannen en in alle rust met privézaken bezig te zijn. Dus ook voor werknemers die dagen terug willen boeken is het de overweging waard er toch een paar te laten staan rond de komende feestdagen.

Snel duidelijkheid geven:
Daar komt nog bij dat er onduidelijkheid is over het vervallen van de wettelijke vakantiedagen die in 2019 zijn opgebouwd. Op 1 juli gebeurt dat. Veel werknemers stellen hun werkgever de vraag of die periode verlengd kan worden omdat ze momenteel minder kunnen doen met hun vrije dagen. Werkgevers zijn daar echter niet happig op, omdat ze vrezen dat iedereen vrij wil nemen als zo meteen de productie weer op gang komt. Het is dus goed als de werkgever snel duidelijkheid geeft over zijn standpunt. Ook kan de werkgever tijdelijk de werklast per werknemer wat verlagen, zodat het makkelijker is even bij te komen van de coronaperikelen zonder werkstress te hebben.

Meer weten of hulp nodig? Neem gerust contact met ons op onder
T: 0031 85 0401120 of E: info@mnadviseurs.nl

Vakantie_opnemen_FB_link.jpg

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement
*  Website URL
Inschrijven

Deze website is gemaakt door  websignaal.png