Wel of niet meedoen aan de KOR vanaf 2021?

Ondernemers die vanaf 1 januari 2021 de kleineondernemersregeling (KOR) voor de BTW willen gebruiken, moeten zich uiterlijk 2 december melden bij de Belastingdienst.
In deze onzekere tijden is het nog extra van belang om de voors en tegens van de KOR af te wegen.

De KOR kan voor kleine ondernemers flink schelen in de papierwinkel rond de BTW. Ondernemers die kiezen voor de KOR hoeven namelijk geen BTW-aangifte te doen, en bijvoorbeeld ook geen BTW te rekenen aan hun klanten. Daar staat tegenover dat ze ook geen BTW kunnen aftrekken.

Sinds dit jaar is de KOR aangepast. De regeling is nu gekoppeld aan de omzet van een ondernemer. Ondernemingen die in een jaar minder dan € 20.000 omzet draaien kunnen gebruikmaken van de KOR. Ook is de regeling opengesteld voor bv’s, stichtingen en verenigingen. Een andere nieuwe regel is dat de keuze om deel te nemen geldt voor drie jaar. Stapt een ondernemer uit de regeling, dan mag hij ook drie jaar niet meer deelnemen.
Aanmelden voor de KOR moet altijd vier weken voor de start van het belastingtijdvak. Ondernemers die vanaf 1 januari 2021 willen meedoen moeten dus uiterlijk 2 december 2020 een aanmeldformulier inleveren bij de Belastingdienst.

Door de voorwaarden aan de KOR is het altijd al van belang om af te wegen of deelname voordelig is. Maar dat is in deze coronatijden misschien nog wel meer van belang. Door de crisis zouden meer ondernemers onder de omzetgrens van € 20.000 uit kunnen komen. Maar als het een beetje meezit, schieten zij volgend jaar misschien weer wél door die grens heen. Zodra dat gebeurt, moeten zij weer BTW gaan berekenen en een BTW-administratie gaan bijhouden. Bovendien mogen ze dan drie jaar geen gebruikmaken van de KOR.

Er zijn nog meer afwegingen die een rol kunnen spelen bij de keuze voor de KOR. Zo is het voor ondernemers die jaarlijks BTW terugkrijgen of veel investeringen op de planning hebben staan in de regel onvoordelig om voor de KOR te kiezen. Voor ondernemers die juist jaarlijks BTW moeten betalen of leveren aan consumenten kan de regeling in het algemeen juist wel gunstig uitpakken. Daarnaast is nog een overweging dat de KOR ook kostenbesparingen kan opleveren, bijvoorbeeld door minder administratie

Meer weten of hulp nodig? Neem gerust contact met ons op onder
T: 0031 85 0401120 of E: info@mnadviseurs.nl

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement
*  Website URL
Inschrijven

Deze website is gemaakt door  websignaal.png