Wat met de fiets van de ondernemer?

Vanaf 1 januari 2020 zijn er nieuwe regels voor de ‘fiets van de zaak’. Ook voor de ondernemer die zelf een fiets van de zaak gebruikt. Fietst u mee?

Dit artikel gaat over ondernemers die inkomstenbelasting betalen, zoals bij een eenmanszaak, Vof of maatschap. Voor elke kilometer die u zakelijk met uw privéfiets aflegt, mag u € 0,19 als kosten aftrekken. Als u de fiets minstens 10% zakelijk gebruikt, mag u de fiets als ondernemingsvermogen aanmerken. Het eventuele woon-werkverkeer vindt 
de fiscus ook zakelijk (niet voor de btw).

De kosten van een zakelijke fiets komen in aftrek op de belaste winst. Denk aan de kosten van afschrijving, verzekering, reparaties en stallingskosten. Als de fiets meer dan € 450 kost, heeft u recht op investeringsaftrek. Uw totaal aan investeringen moet dan minimaal € 2.300 en maximaal € 318.449 (cijfers 2019) bedragen. Deze extra belastingaftrek bedraagt maximaal 28%.

Gebruikt u de fiets bijvoorbeeld voor 20% privé, dan is 20% van de kosten niet aftrekbaar. U hoeft geen kilometeradministratie bij te houden zoals voor een auto. Een reële schatting is voldoende. Vanaf 2020 is dit anders en wordt het privégebruik fiscaal gesteld op 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets, ongeacht het werkelijke privégebruik. Dit geldt zowel voor ondernemers als voor werknemers en dga’s. Deze regeling geldt voor alle soorten fietsen, ook voor e-bikes en zelfs voor speed pedelecs!

De btw die u betaalt bij aanschaf en bijvoorbeeld op reparaties, is aftrekbaar als u zelf ook btw-belaste prestaties levert. U moet ook nu een correctie aanbrengen voor het privégebruik van de fiets. 

Gebruikt u de fiets bijvoorbeeld 20% privé, dan is ook 20% van alle met de fiets samenhangende btw niet aftrekbaar. U verrekent dit in de laatste aangifte van het jaar. 

MN adviseurs & accountants kan vlot voor u berekenen of het aantrekkelijk is de fiets via uw onderneming aan te schaffen.

Meer weten of hulp nodig? Neem gerust contact met ons op onder T: 0031 85 0401120 of E: info@mnadviseurs.nl

Fiets_van_de_zaak_FB_link.jpg

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement
*  Website URL
Inschrijven

Deze website is gemaakt door  websignaal.png