Wanneer wordt er belastingrente berekend?

Per 1 januari 2024 gaat er, als het aan het kabinet ligt, een nieuw systeem gelden voor de belastingrente. De belastingrente voor de VPB stijgt hierdoor volgend jaar naar 10% (nu 8%). Voor de IB en andere belastingen (behalve voor de toeslagen wordt het dan 7,5% (nu 6%). Een flinke stijging dus! Zaak dus voor u om het betalen van belastingrente zoveel mogelijk te voorkomen.

Het kabinet heeft op Prinsjesdag in een Kamerbrief aangegeven dat er per 2024 een nieuw systeem gaat gelden voor het vaststellen van de percentages voor de belastingrente. Belastingplichtigen zijn belastingrente aan de Belastingdienst verschuldigd als bijvoorbeeld een aangifte te laat of onjuist wordt ingediend.

Dit nieuwe systeem moet de verschillen tussen de belastingrente voor de VPB en bronheffing en de belastingrente voor de IB en andere belastingen verkleinen. De rentepercentages worden voortaan eenmaal per jaar vastgesteld, gebaseerd op de laatst gepubliceerde ECB-rente voor 31 oktober van dat jaar. De rentes treden dan per 1 januari van het daaropvolgende jaar (dus per 1 januari 2024) in werking.

Door dit systeem zal de belastingrente voor de VPB, de bronbelasting en de solidariteitsbijdrage, de ECB-rente voor basisherfinancieringstransacties, vermeerderd met 5,5 procentpunt, afgerond op halve procentpunten en met een minimum van 5,5%, gaan bedragen. Het percentage per 1 januari 2024 komt hierdoor dan uit op 10% terwijl het nu nog 8% is.

Voor de vaststelling van de belastingrente voor de IB en overige belastingen (loonbelasting, BTW, dividendbelasting) gaat het nieuwe systeem uit van de ECB-rente voor basisherfinancieringstransacties, vermeerderd met 3 procentpunt, afgerond op halve procentpunten en met een minimum van 4,5%. Hierdoor komt het percentage per 1 januari 2024 uit op 7,5%.

Voor de toeslagen stelt het kabinet voor om de koppeling met de wettelijke rente voor de IB en andere belastingen los te laten. Per 1 januari 2024 wordt het percentage voor toeslagen ‘bevroren’ op 4%.

Dient u een bezwaar in tegen een aanslag IB waarover u belastingrente heeft betaald en krijgt u gelijk dan ontvangt u de belastingrente retour. Krijgt u bij een bezwaar gelijk en krijgt u dan geld terug, dan ontvangt u hierover geen belastingrente.

Door het nieuwe systeem stijgt de belastingrente dus flink. Het betalen van belastingrente moet u dus zoveel mogelijk zien te voorkomen. De berekening van de belastingrente verschilt wel per soort belasting. Waar moet u bij de verschillende belastingen nu allemaal op letten om geen belastingrente te hoeven aftikken?

Voor de IB geeft de fiscus op zijn website aan dat IB-belastingplichtigen die vóór 1 mei aangifte IB doen, in principe niet te maken krijgen met belastingrente. Dit gebeurt alleen als de Belastingdienst daarna nog afwijkt van de aangifte.

U betaalt belastingrente als de Belastingdienst de aanslag oplegt na 1 juli volgend op het belastingjaar. Deze wordt berekend over het bedrag dat u aan belasting moet betalen over de periode van 1 juli tot zes weken na de datum op de aanslag.

Ontving de Belastingdienst uw aangifte op of na 1 mei en is door hem niet afgeweken van de aangifte, dan berekent de fiscus de rente vanaf 1 juli volgend op het jaar waarover u aangifte doet, tot maximaal 19 weken na de ontvangst van uw aangifte. De berekening van de belastingrente eindigt in elk geval zes weken na de datum op de aanslag IB, als dat een kortere periode is dan de genoemde 19 weken.

Op tijd de aangifte indienen is dus de belangrijkste manier om de betaling van belastingrente te voorkomen.

Als belastingplichtige voor de VPB moet u, als het boekjaar van de bv gelijkloopt met het kalenderjaar, de aangifte VPB van het voorgaande kalenderjaar vóór 1 juni hebben ingediend bij de Belastingdienst. Maar voor de berekening van de belastingrente gelden voor de VPB andere data:

  • Uw bv betaalt wel belastingrente als de Belastingdienst de aanslag oplegt op of na 1 juli volgend op het belastingjaar.
  • Uw bv betaalt geen belastingrente als zij vóór 1 juni volgend op het belastingjaar aangifte doet en de fiscus de gegevens uit de aangifte ongewijzigd overneemt.
  • Ook betaalt uw bv geen belastingrente als zij voor 1 mei volgend op het belastingjaar om een voorlopige aanslag VPB vraagt en de fiscus deze voorlopige aanslag oplegt zoals de belastingplichtige heeft gevraagd.

Om de belastingrente te voorkomen moet uw bv dus voor 1 mei a.s. een verzoek hebben gedaan om een VA 2023. Veel ondernemingen ontvangen aan het begin van het lopende jaar van de Belastingdienst automatisch al een voorlopige aanslag, op basis van de gegevens van vorige jaren. Controleer goed of de opgelegde voorlopige aanslag aansluit bij de winstverwachting.

De belastingrente kan uw bv ook voorkomen door vóór 1 juni van het jaar volgend op het boekjaar, de aangifte VPB in te dienen. Deze aangifte moet de fiscus dan wel volgen.

Per 1 januari 2023 is de zogenoemde rentestop uitgebreid. Een rentestop vindt plaats als de inspecteur te lang doet over het vaststellen van een aanslag naar aanleiding van een verzoek of aangifte. De rentestop geldt nu ook voor naheffingsaanslagen. De te betalen belastingrente bleef namelijk oplopen wanneer de naheffingsaanslag te lang op zich liet wachten. Deze uitbreiding voorkomt dit. Voor de BTW geldt deze rentestop (nog) niet.

Bij aangiftebelastingen zoals de BTW en de loonheffingen komt de belastingrente alleen voor bij naheffingsaanslagen en bij te late betaling van de belasting. Bij een naheffingsaanslag is de rentetermijn de periode van 1 januari volgend op het belastingjaar tot 14 dagen na de dagtekening op de aanslag.

Dient u binnen drie maanden na afloop van het jaar een suppletie (vrijwillige verbetering) in, dan berekent de fiscus geen belastingrente.

Deze wijze van berekenen geldt ook voor de overdrachtsbelasting, dividendbelasting, bronbelasting op renten en royalty’s en milieubelastingen (bij leidingwater, afvalstoffen, kolen en energie)

De Belastingdienst berekent u belastingrente als uw aangifte voor de erfbelasting later binnen is dan acht maanden na de overlijdensdatum of als de fiscus moet afwijken van uw aangifte bij het vaststellen van de defintieve aanslag. De belastingrente wordt berekend over een periode van acht maanden na het overlijden tot zes weken na de datum van de aanslag.

Om het betalen van belastingrente te voorkomen moet u ervoor zorgen dat uw aangifte volledig en correct binnen acht maanden na het overlijden door de Belastingdienst is ontvangen. U betaalt ook geen belastingrente als u binnen diezelfde termijn om een voorlopige aanslag heeft gevraagd.

Als het bedrag aan erfbelasting op de voorlopige aanslag lager is dan het bedrag aan belasting op de definitieve aanslag moet u nog een deel betalen en over dat deel bent u mogelijk wel belastingrente verschuldigd.

Meer weten over MN adviseurs & accountants of hulp nodig? Kijk op mnadviseurs.nl en/of neem gerust contact met ons op onder T: 0031 85 0401120 of E: info@mnadviseurs.nl

* Wij streven ernaar om middels de nieuwsberichten op deze website correcte en actuele informatie te verschaffen, maar kunnen niet garanderen dat die informatie na verloop van tijd nog steeds juist, volledig en actueel is. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de gevolgen van handelen of nalaten op grond van de inhoud van de nieuwsberichten

 

Rene_M_FB_link.jpg

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement
*  Website URL
Inschrijven

Deze website is gemaakt door  websignaal.png