Toeslagen 2019 en 2020, wat te doen?

Toeslagen: is het nu al tijd om actie te ondernemen voor 2020 of kunt u rustig afwachten?

Heeft u nog geen toeslag over 2019 aangevraagd, dan kan dat nog tot 1 september 2020. 
Door achteraf uw toeslagen aan te vragen, voorkomt u dat u onverwachts een groot bedrag moet terugbetalen.

Inkomensafhankelijke toeslagen zijn een voorschot gebaseerd op uw inkomen uit het verleden. Nu 2019 bijna achter de rug is, vraagt u zich misschien af of u te weinig of te veel toeslag ontvangen heeft. Ook vraagt u zich misschien af of u iets moet doen voor de toeslagen in 2020.

De inkomensafhankelijke toeslagen (zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag, en kindgebonden budget) hoeft u maar één keer aan te vragen. De Belastingdienst gaat er daarna van uit dat u recht houdt op de toeslagen en berekent de hoogte ervan op basis van de over u bekende inkomensgegevens.

Maar juist bij u als ondernemer kunnen uw inkomen en aftrekposten veranderen. Als u dit meteen meldt, kan de Belastingdienst hier rekening mee houden.

Voor de definitieve berekening van de toeslagen 2019 gaat de Belastingdienst uit van uw inkomen 2019 en dat van uw eventuele toeslagpartner. Het gaat om uw verzamelinkomen over 2019. Let op. Voor de huurtoeslag gaat het niet alleen om het inkomen van u en uw toeslagpartner, maar ook om dat van andere huisgenoten.

Omdat voor ondernemers daarvoor eerst de jaarrekening en de aangifte klaar moeten zijn, weet u waarschijnlijk op zijn vroegst in april of mei 2020 pas wat uw verzamelinkomen 2019 is. Pas op dat moment kunnen de toeslagen 2019 definitief worden vastgesteld en kunt u ook beter inschatten of u nog wijzigingen moet doorgeven in verband met de toeslagen 2020.

Als ondernemer kunt u uw inkomen sturen. Vaak is dit een vast onderdeel bij het bespreken van de (concept)jaarrekening. Het ‘spelen’ met uw inkomen heeft gevolgen voor uw belastingaanslag, maar ook voor de toeslagen. Ga hier handig mee om!

Voor alle toeslagen, behalve de kinderopvangtoeslag, geldt er ook een vermogenstoets. De peildatum hiervoor is 1 januari. Let op. Heeft u voor de peildatum bijv. uw huis verkocht, dan kan het nodig zijn om uw toeslag(en) te stoppen.

Heeft u in 2019 te veel of te weinig toeslagen ontvangen, dan kunt u wijzigingen doorgeven totdat u de definitieve berekening over dat jaar heeft ontvangen. Dit moet u online doen via ‘Mijn toeslagen’ op de website van de Belastingdienst.

Meer weten of hulp nodig? Neem gerust contact met ons op onder T: 0031 85 0401120 of E: info@mnadviseurs.nl

Marco_en_Rene_Airport.jpg

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement
*  Website URL
Inschrijven

Deze website is gemaakt door  websignaal.png