Toch een aflossingsvrije hypotheek?

Volgens veel berichten ‘moeten we daarvan af’. Maar is dit ook in alle situaties het geval?

De aflossingsvrije hypotheek is een lening waarbij er alleen rente wordt betaald en geen aflossing. Deze hypotheek wordt meestal met een looptijd van 30 jaar afgesloten en aan het einde van de looptijd moet het hypotheekbedrag in één keer terugbetaald worden.

Als u een aflossingsvrije hypotheek heeft, moet u zich realiseren dat de hypotheek aan het einde van de looptijd in één keer moet worden afgelost. Kunt u dat niet, dan moet u een nieuwe hypotheek afsluiten met een nieuwe inkomenstoets. Als u de hypotheek niet uit eigen zak kan aflossen of niet opnieuw kunt financieren (bijv. vanwege een te laag inkomen of een pensioeninkomen), heeft u een probleem. 

In het slechtste geval zult u zelfs de woning moeten verkopen.

Om de rente fiscaal aftrekbaar te houden, moeten alle hypotheken die na 31 december 2012 zijn afgesloten, in 360 maanden annuïtair of lineair worden afgelost. De rente van een aflossingsvrije hypotheek is niet fiscaal aftrekbaar. Hypotheken van voor 31 december 2012 kunnen onder het overgangsrecht vallen.

Of de aflossingsvrije hypotheek nu wel of niet fiscaal aftrekbaar is, banken verstrekken sowieso niet meer dan 50% van de marktwaarde van de woning als aflossingsvrije hypotheek.

Over de hele looptijd genomen, is een aflossingsvrije hypotheek in principe de duurste hypotheekvorm. U betaalt rente en geen aflossing, waardoor de schuld altijd blijft bestaan. Soms is een aflossingsvrije hypotheek echter toch een goede optie, bijv. als men het geld beschikbaar wil houden. Hoe zit dat dan?

Door de lage rentestand is de aftrekbare rente, en dus het fiscale voordeel, steeds minder. Ook het percentage waartegen men de rente kan aftrekken, wordt steeds lager. Als men aflost op de hypotheek, wordt het fiscaal voordeel nog minder. Een aflossingsvrije hypotheek die fiscaal niet aftrekbaar is, kan worden verrekend met spaargeld in box 3. U betaalt dan minder box 3-belasting over uw spaargeld.

Meer weten of hulp nodig? Neem gerust contact met ons op onder T: 0031 85 0401120 of E: info@mnadviseurs.nl

Hypotheek_FB_link.jpg

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement
*  Website URL
Inschrijven

Deze website is gemaakt door  websignaal.png