Reclamekosten of representatiekosten, een wereld van verschil!

De regel is: Voedsel, drank en representatie tijdens congressen, seminars, studiereizen en recepties zijn aftrekbaar boven een drempel van € 4.600.

Onder de post ‘voedsel’ vallen zakenlunches en -diners. Denk bij ‘drank’ aan de koffie, thee, frisdrank en wijnen. Onder ‘representatie’ vallen onder meer de kosten van recepties, feestelijke bijeenkomsten en vermaak. Bij deze kosten geldt dat je het deel van het totaalbedrag mag aftrekken dat boven de drempel van 0,4% van het gezamenlijke belastbare loon van de werknemers komt met een minimum van € 4.600 binnen de vennootschapsbelasting.

Voor de kosten van voedsel, drank, representatie, congressen, seminars, studiereizen en dergelijke kan je in plaats van het toepassen van de 0,4% of € 4.600 drempel ook 73,5 % (BV) of 80% (winst uit onderneming binnen de inkomstenbelasting) van deze kosten aftrekken. Wil je deze methode toepassen, dan kan je daar bij de aangifte vennootschaps- dan wel inkomstenbelasting voor kiezen.

Als u een tegenprestatie voor uw bijdrage ontvangt, is er in fiscale zin niet snel sprake van representatiekosten maar van reclamekosten. Reclamekosten zijn in beginsel volledig aftrekbaar. Als er een feestje bij u in het dorp of stad is en u gaat hier naar toe, zorg er dan voor dat uw bedrijf in de plaatselijke folder staat. Uw bedrijf krijgt naamsbekendheid en de kosten zijn onder voorwaarden volledig aftrekbaar.

Wij zien nog te vaak dat deze regels niet goed maar zeker ook niet optimaal worden gebruikt. Zomaar gemakshalve het forfait toepassen kan u een mooi weekendje weg kosten, zonde toch!

Neem voor meer informatie gerust contact op met MN adviseurs & accountants onder 
+31 85 040 1120 of info@mnadviseurs.nl

Representatiekosten.jpg

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement
*  Website URL
Inschrijven

Deze website is gemaakt door  websignaal.png