Nog maar 100 km per uur, betaalt fiscus verkeersboete mee?

Zoals u uit het nieuws kon vernemen, mogen we doorgaans sinds 16 maart 2020 nog maar 100 km per uur rijden. De overtredingen hebben soms een zakelijke reden, dus is het de vraag of u de fiscus hieraan mee kunt laten betalen.

Van de 9,2 miljoen verkeersovertredingen uit 2018 waren er ruim 7,7 miljoen het gevolg van te hard rijden. Dat aantal zal waarschijnlijk sinds 16 maart 06.00 uur flink zijn toegenomen,
want dan mag u als bijdrage aan een beter klimaat overdag op snelwegen nog maar maximaal 100 km per uur rijden. Omdat verkeersovertredingen vaak ook een zakelijke kant hebben, is het de vraag of een deel van deze boetes op de fiscus kan worden verhaald.

Voor ondernemers in de inkomstenbelasting is het antwoord simpel. Geldboetes zijn uitgesloten van aftrek van de winst en dat geldt ook als u een zogenaamde ‘schikking’ betaalt om strafvervolging te voorkomen. Ook boetes die u in het buitenland krijgt, zijn van aftrek uitgesloten.

Hoe zit dat bij werknemers (en dus ook de dga)?
Maakt uw werknemer of uzelf als dga een overtreding met de privéauto, dan behoort een vergoeding hiervan altijd tot het loon en is deze dus gewoon belast. De kosten zijn voor de werkgever wel aftrekbaar, want het zijn loonkosten. U mag de vergoeding niet onderbrengen in de werkkostenregeling (WKR). Een gevolg hiervan is dat u, als u de boete geheel voor uw rekening wilt nemen vanwege het zakelijke belang, flink in de buidel moet tasten. U moet het boetebedrag dan namelijk bruteren en er premies werknemersverzekering over afdragen. Alles bij elkaar bent u voor een modale werknemer dan al gauw het dubbele bedrag kwijt, waarbij de exacte kosten onder meer afhankelijk zijn van de hoogte van het inkomen van de betreffende werknemer, van de sector waarin u werkzaam bent en of de werknemer al dan niet een vast dienstverband heeft.

Het voorgaande geldt in beginsel ook voor de werknemer of dga met een auto van de zaak. Dit is alleen anders als u als werkgever een boete heeft gekregen voor een overtreding van uw werknemer en besluit om deze boete niet op hem of haar te verhalen. Dit kan aan de orde komen als aan de werknemer een auto van de zaak ter beschikking is gesteld. Een boete waarbij de werknemer niet staande is gehouden (hij is bijv. geflitst terwijl hij door rood reed), komt dan ofwel bij de kentekenhouder terecht, ofwel bij uw bedrijf. 

Verhaalt u de boete niet op de werknemer, dan kunt u het bedrag van de boete als genoten voordeel onderbrengen in de WKR. Blijft u binnen de vrije ruimte, dan blijft dit belastingvrij. Schiet u over de vrije ruimte heen, dan betaalt u als werkgever 80% eindheffing.

In deze gevallen moet er wel aan de zogenaamde ‘gebruikelijkheidstoets’ worden voldaan. Dit betekent dat het niet verhalen van de boete niet meer dan 30% mag afwijken van wat er in soortgelijke gevallen gebruikelijk is. Bij bijvoorbeeld vrachtwagenchauffeurs zal dit waarschijnlijk niet snel problemen opleveren, zeker als de zakelijkheid van de overtreding duidelijk is. Denk aan de bloementransporteur die op tijd moet leveren of anders contractueel niet of minder betaald krijgt.

Aftrekbaar van de winst?
Brengt u een niet-verhaalde boete onder in de WKR, dan is dit bedrag gewoon van de winst aftrekbaar als loonkosten. Dit is ook zo als er geen eindheffing betaald hoeft te worden, omdat u binnen de vrije ruimte bent gebleven.

LET OP! Uiteraard adviseren wij vooral zich aan de voorgeschreven snelheid te houden, laat dat geen misverstand zijn.

Meer weten of hulp nodig? Neem gerust contact met ons op onder
 T: 0031 85 0401120 of E: info@mnadviseurs.nl

Nog_maar_100_km_per_uur_FB_link.jpg

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement
*  Website URL
Inschrijven

Deze website is gemaakt door  websignaal.png