Nieuw BTW nummer voor eenmanszaken in aantocht!

Zo'n 1,3 miljoen eenmanszaken in Nederland krijgen voor 1 januari 2020 een nieuw btw-identificatienummer van de Belastingdienst. 

Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer naar het persoonlijke burgerservicenummer (BSN) van de ondernemer.

De afgelopen jaren is onder andere door privacybescherming en identiteitsfraude weerstand gerezen tegen het gebruik van het BSN in het btw-nummer van eenmanszaken. De Autoriteit Persoonsgegevens gaf eerder dit jaar aan dat het opnemen van het BSN in het btw-nummer privacygevoelig, onwenselijk en onrechtmatig is. Zij oordeelde dat er een ander systeem moet komen.

Het nieuwe btw-nummer van uw eenmanszaak is bestemd voor vermelding op bijvoorbeeld facturen en de website. Het wordt ook gebruikt voor intracommunautaire transacties (handelsverkeer binnen de EU) en andere transacties op basis van EU-regelgeving. Voor de communicatie met de Belastingdienst blijft het oude, op het BSN gebaseerde nummer in gebruik. Op langere termijn streeft de Belastingdienst naar één btw-nummer dat u voor alle doeleinden gebruikt.

Als zzp’er of eenmanszaak kun je nu al stoppen met het vermelden van het btw-identificatienummer op de website of webshop. Bij levering aan consumenten ben je op basis van wettelijke regels eigenlijk verplicht dit nummer op je website te vermelden. De Autoriteit Consument & Markt houdt hier toezicht op, maar geeft geen prioriteit aan handhaving bij zelfstandigen vanwege de onwenselijke situatie die dit oplevert.

Lees ook de aankondiging van staatssecretaris Snel van het ministerie van Financiën over het nieuwe btw-nummer van de Belastingdienst.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op onder T: 0031 85 0401120 of E: info@mnadviseurs.nl

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement
*  Website URL
Inschrijven

Deze website is gemaakt door  websignaal.png