NHG-hypotheken vanaf 1 januari 2020

Met ingang van 1 januari 2020 veranderen de regels voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie. Wat betekenen deze wijzigingen voor u?

Veel huizenkopers kiezen (mits zij daarvoor in aanmerking komen) voor een hypotheek waarvoor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geldt. Een hypotheek met NHG is gunstig omdat hypotheekverstrekkers dan een lagere rente berekenen.

Een ander belangrijk voordeel van een hypotheek met NHG is dat bij verkoop van de woning een eventuele restschuld onder voorwaarden niet voor rekening van de (voormalige) eigenaren komt.

Uiteraard moeten huizenkopers, om voor deze gunstige regeling in aanmerking te komen, voldoen aan een aantal voorwaarden. In de huidige woningmarkt kunnen de regels te streng zijn. Vandaar dat met ingang van 2020 de regels versoepeld worden.

Volgens de huidige regels geldt de NHG bij aankoop van een woning van maximaal € 290.000 (grensbedrag) of bij het oversluiten van een hypotheek tot maximaal dit bedrag. Vanaf 1 januari 2020 bedraagt de kostengrens voor de NHG € 310.000. 

Bij oversluiten geldt dat er vanaf 1 januari 2020 wordt gekeken naar de kostengrens en niet naar de hoogte van de hypotheek. Het oversluiten van een hypotheek zonder NHG naar een hypotheek met NHG is vanaf 2020 dus niet meer mogelijk als de woningwaarde boven de kostengrens ligt.

Het grensbedrag wordt extra verhoogd voor woningen met investeringen in energiebesparende voorzieningen. Denk bijv. aan isolatie van spouwmuren of het dak of vervanging van de cv-ketel. Voor deze woningen kan er vanaf 1 januari 2020 maximaal € 328.600 worden geleend met NHG.

Een verdere versoepeling is dat de bijkomende kosten voor het oversluiten van een hypothecaire lening niet meer verplicht hoeven te worden geleend. Deze kosten mogen ook door de huizenkoper met eigen geld worden betaald.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op onder T: 0031 85 0401120 of E: info@mnadviseurs.nl

Hypotheek.jpeg

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement
*  Website URL
Inschrijven

Deze website is gemaakt door  websignaal.png