Meldpunt voor onbetaalde facturen mkb

Meldt dat u facturen niet tijdig worden betaald.

Mkb’ers kunnen vanaf nu terecht bij een meldpunt als het grootbedrijf hun facturen langer laat liggen dan is afgesproken. Via het meldpunt wil de overheid meer inzicht krijgen in het betaalgedrag van het grootbedrijf aan mkb’ers. Ondertussen is er ook een wetsvoorstel in de maak dat het grootbedrijf verplicht om mkb-facturen binnen 30 dagen te betalen.

Het meldpunt is sinds 26 januari 2021 open. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) verwerkt de meldingen. Mkb’ers kunnen ook anoniem een melding doen. De toezichthouder gaat een jaar lang meldingen over achterstallige facturen verzamelen.

De ACM benadrukt dat de toezichthouder na een melding geen verdere actie onderneemt. De meldingen zijn bedoeld om in kaart te brengen of en hoe vaak het grootbedrijf de wettelijke betaaltermijnen (tool) overschrijdt. Waar de scheidslijn ligt tussen mkb en grootbedrijf hangt af van drie drempels:

  • Een jaaromzet van € 40 miljoen.
  • Een waarde van de activa van € 20 miljoen.
  • 250 werknemers.

Een onderneming die in twee van de afgelopen drie jaar onder minstens twee van deze drempels blijft, valt onder het mkb. Deze ondernemingen kunnen dus een melding doen bij het meldpunt. Daarvoor moeten zij onder meer aangeven wat het KvK-nummer is van de grote onderneming die hun rekening nog moet betalen, en wat de gemiddelde afgesproken betaaltermijn is van de onbetaalde facturen. Het ACM-meldpunt is hier te vinden.

Maximale betaaltermijn terug naar 30 dagen:
Als facturen te lang onbetaald blijven (toolbox), komt een onderneming in de knel met de cashflow. Ondernemersorganisatie MKB-Nederland noemt het meldpunt daarom een mooie stap. Volgens MKB-voorzitter Jacco Vonhof kregen kleine ondernemers in de coronacrisis al snel ‘brieven binnen van grote ketens die aankondigden de rekeningen pas na 90 of zelfs 120 dagen te betalen’.

Al langer klinkt de roep om paal en perk te stellen aan de termijn waarbinnen het grootbedrijf facturen van mkb’ers moet voldoen. Nu is deze betaaltermijn wettelijk 60 dagen, tenzij de partijen iets anders afspreken. Het kabinet werkt aan een wetsvoorstel dat de maximumtermijn voor betalingen van het grootbedrijf aan het mkb terugbrengt naar 30 dagen.

Voor de Rijksoverheid is deze betaaltermijn al enkele jaren verplicht. Over het wetsvoorstel is eind vorig jaar een internetconsultatie gehouden, maar een definitief voorstel is er nog niet.

Meer weten of hulp nodig? Neem gerust contact met ons op onder
T: 0031 85 0401120 of E: info@mnadviseurs.nl

Onbetaalde_facturen_FB_link.jpg

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement
*  Website URL
Inschrijven

Deze website is gemaakt door  websignaal.png