Loopt u risico als investeerder in crowdfunding?

Nu spaargeld op de bank geen rente meer oplevert, wordt het lastiger rendement op uw overtollige kasgeld te maken. Investeren in een crowdfundingproject wordt soms als alternatief genoemd. Is het alleen maar goud dat er blinkt?

Crowdfunding is een financieringsvorm waarbij een onderneming gefinancierd wordt door het publiek (de ‘crowd’). Dat gebeurt via een crowdfundingplatform (internetsite).
De investeerder loopt daarbij risico’s, net als de onderneming die financiering zoekt. Zowel het IMF als de AFM waarschuwen investeerders voor onderschatting van de risico’s van crowdfunding.

Welke risico’s loopt u?
Als investeerder ... Het belangrijkste risico is het risico dat u de toegezegde tegenprestatie niet ontvangt. Welke tegenprestatie dat is, hangt af van het soort project waarin u investeert. U kunt rente ontvangen als de financiering meer op een lening lijkt. U kunt ook een aandeel in de onderneming kopen, waarbij u dividend uitgekeerd krijgt. Ten slotte kunt u een tegenprestatie in natura ontvangen, denk aan een gratis te ontwikkelen product of korting daarop. Daarnaast moet de investering zelf worden terugbetaald in geval van lening of aandeel.

De oorzaak van het uitblijven van de tegenprestatie kan liggen bij de te financieren onderneming, als deze zijn plannen niet kan waarmaken en daardoor geen rente, dividend of product kan leveren.  Maar het crowdfundingplatform zelf vormt ook een risico, bijvoorbeeld als het platform failliet gaat voor uw investering is betaald aan de onderneming. Eigenlijk loopt u dus dubbel risico.

Hoe wapent u zich daartegen?
U kunt risico’s niet helemaal uitsluiten, maar wel de kans erop verkleinen. Voorbereiding en vooronderzoek helpen u de risico’s te kennen, zodat u weet waaraan u begint.

De AFM houdt toezicht en verleent vergunningen of ontheffingen aan crowdfundingplatforms die obligaties (of soms aandelen) verstrekken en rendement uitkeren in de vorm van rente of dividend. De AFM eist dat het platform het ingelegde vermogen scheidt van het vermogen van het platform zelf (vermogensscheiding). Zo verliezen investeerders niet hun inleg als het platform failliet gaat. 
Investeer alleen via platforms die een vergunning of ontheffing hebben. Kijk eens op https://www.fundwijzer.nl/ Daar kunt u informatie vinden om een betrouwbaar platform te kiezen. Het belang van een platform is vooral het verstrekken van de financiering, daar verdient het platform immers zijn geld mee (provisies variëren van 1 tot 7%), en minder het beschermen van de investeerders.

Onderzoek het aanbod van de te financieren onderneming. Beoordeel deze op zijn economische prestaties. Staat er tegenover het risico een redelijk rendement? Ga niet blind voor de hoogste vergoeding, daar loopt u het grootste risico. Het gemiddeld beloofde rendement was vorig jaar 8,9%. Het werkelijke gemiddelde rendement was
met 5,2% een stuk lager en dit daalt nog steeds. Het verschil wordt door bijkomende kosten van het platform, maar ook door wanbetalingen, veroorzaakt. Om daar een goed beeld van te krijgen, kijkt u op https://www.crowdfundingcijfers.nl/ waar u per platform de prestaties kunt bekijken.

Is het waarschijnlijk dat de onderneming zijn doelen gaat halen? Dat kunt u het beste beoordelen als u in dezelfde branche actief bent. Een concrete financieringsaanvraag bij een platform wordt ondersteund door een realistisch ondernemingsplan en een goede onderbouwing van de financieringsbehoefte.

Meer weten of hulp nodig? Neem gerust contact met ons op onder
 T: 0031 85 0401120 of E: info@mnadviseurs.nl

Crowdfunding_FB_link.jpg

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement
*  Website URL
Inschrijven

Deze website is gemaakt door  websignaal.png