Gewijzigde regels rondom de huurtoeslag per 2020

Wanneer komt u in aanmerking voor huurtoeslag en wat is er gewijzigd?

De maximale inkomensgrenzen voor de huurtoeslag zijn in 2020 vervallen.

Zo komt u wellicht eerder in aanmerking voor huurtoeslag dan voorheen. Hoe hoog uw inkomen mag zijn, hangt af van uw leeftijd, de samenstelling van uw huishouden en de
huurprijs (rekenhuur) die u betaalt. Of u in aanmerking komt voor huurtoeslag, is ook afhankelijk van uw vermogen en het inkomen en vermogen van uw eventuele toeslagpartner en medebewoner(s).

Om in 2020 voor huurtoeslag in aanmerking te komen, mag de huurprijs niet meer bedragen dan de bedragen in de volgende tabel.

Huurtoeslag nieuwsbericht visual1.jpg

Normaliter kan alleen huurtoeslag worden aangevraagd indien men 18 jaar of ouder is. Is men jonger dan 18 jaar en zijn de ouders overleden of heeft men een kind, dan kan er ook huurtoeslag worden aangevraagd.

De rekenhuur bestaat uit de kale huurprijs plus de volgende servicekosten:

  • schoonmaakkosten voor een gemeenschappelijke ruimte;
  • energiekosten voor een gemeenschappelijke ruimte;
  • kosten voor de huismeester;
  • kosten voor dienst- en recreatieruimtes.

Per soort servicekosten wordt er maximaal € 12 bij de huurprijs opgeteld, ook als u een hoger bedrag betaalt.

Om in 2020 voor huurtoeslag in aanmerking te komen, mag het vermogen niet meer bedragen dan in de volgende tabel.

Huurtoeslag nieuwsbericht visual2.jpg

Een medebewoner is iemand die op hetzelfde adres is ingeschreven en die deel uitmaakt van uw huishouden, zoals (pleeg)kinderen of ouders.

Heeft u thuiswonende kinderen jonger dan 18 jaar, dan telt het vermogen van die kinderen mee bij uw vermogen! Het vermogen van onderhuurders telt niet mee.

Wilt u weten of u een toeslagpartner heeft, dan kunt u dit checken op https://www.belastingdienst.nl (zoekterm: heb ik een toeslagpartner?).

Met de rekentool van de Belastingdienst (https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen - Proefberekening toeslagen) kunt u uitrekenen of u in aanmerking komt voor huurtoeslag.
U dient hier onder andere ook het toetsingsinkomen (het verwachte verzamelinkomen) van uzelf en uw toeslagpartner en medebewoner(s) in te geven.

Als ondernemer voor de inkomstenbelasting heeft u wellicht recht op ondernemersaftrek (zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek) en de MKB-winstvrijstelling (na aftrek van de ondernemersaftrek).
Deze posten verlagen het verzamelinkomen waardoor u eerder recht heeft op toeslagen. Heeft u inwonende (pleeg)kinderen onder de 23 jaar of een medebewoner die jonger is dan 23 jaar,dan telt de eerste € 4.964 van hun inkomen niet mee. Studiefinanciering telt niet mee als inkomen.

Meer weten of hulp nodig? Neem gerust contact met ons op onder T: 0031 85 0401120 of E: info@mnadviseurs.nl

Huur_FB_link.jpg

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement
*  Website URL
Inschrijven

Deze website is gemaakt door  websignaal.png