Fiscale wetswijziging van invloed op de hoogte van de alimentatie?

Betaald u partneralimentatie? Deze partneralimentatie is bij de betalende partij aftrekbaar en bij de ontvangende partij belast. U trekt nu de alimentatie af tegen het hoogste tarief in de inkomstenbelasting? Dat gaat veranderen en heeft dus wellicht grote impact op uw netto beschikbare inkomen.

In het Belastingplan 2019 zijn de in het Regeerakkoord voorgenomen maatregelen opgenomen. Dit betreft de invoering van een tweeschijvenstelsel en een versobering van bepaalde aftrekposten, waaronder die van de alimentatie! 
De in het Belastingplan 2019 voorgestelde invoering van het tweeschijvenstelsel in de IB gaat vrij snel. Al in 2021 zijn de huidige vier tarieven vervangen door een basistarief van 37,05% voor inkomens tot en met € 68.507 en een toptarief van 49,50% (2019: 51,75%).

Kortom het “fiscale voordeel” op de aftrek van te betalen alimentatie kan behoorlijk afnemen. 

De Staatssecretaris heeft toegezegd te spreken met de Raad voor de Rechtspraak en de Expertgroep Alimentatienormen voor de rechtspraak over de gevolgen voor de aftrek van de partneralimentatie.

Voor de reeds vastgestelde partneralimentatie kan een verzoek tot herziening worden ingediend. De fiscale wijzigingen worden namelijk meegenomen bij de jaarlijkse vaststelling van de alimentatienormen.

Kortom, betaald u partneralimentatie? De aankomende fiscale wetswijzigingen dienen u wellicht in beweging te zetten!

Meer weten? Neem gerust contact met ons op onder T: 0031 85 0401120 of E: info@mnadviseurs.nl

Alimentatie.jpeg

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement
*  Website URL
Inschrijven

Deze website is gemaakt door  websignaal.png