De wereld van aansprakelijkheid

Als ondernemer kunt u aansprakelijk worden gesteld in het verkeer, door uw werknemers, klanten en schuldeisers. Hoe verzekert u zich hiervoor?

De meest bekende vorm van aansprakelijkheid is de situatie dat u met uw bestelauto, heftruck of een ander motorvoertuig een schade aan een ander veroorzaakt. Wordt u in zo’n situatie aansprakelijk gesteld, dan kunt u dat claimen op een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA-verzekering). Dit is een verplichte verzekering voor alle motorvoertuigen.

Er zijn verschillende situaties waarin werknemers u kunnen aanspreken omdat ze materiële schade of letselschade hebben geleden tijdens het werken op een steiger of met een machine, tijdens een personeelsuitje of in een verkeersongeval. Deze schades kunnen op verschillende manieren worden verzekerd, bijvoorbeeld met een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB), een schadeverzekering voor inzittenden (SVI) of een verzekering voor werkgeversaansprakelijkheid motorrijtuigen (WEGAM-verzekering).

Overigens kan het zo zijn dat u niet aansprakelijk bent en de werknemer zijn eigen schade moet betalen, bijvoorbeeld wanneer er sprake is van eigen schuld van de werknemer.

Klanten kunnen u ook aansprakelijk stellen, bijvoorbeeld wanneer een pand in aanbouw schade oploopt. Dat valt niet onder een AVB en kan verzekerd worden via een
Construction All Risk (CAR) of een montageverzekering.

In een situatie dat er geen sprake is van materiële schade of letselschade, is sprake van vermogensschade, bijvoorbeeld de situatie dat een constructieberekening niet klopt
en het werk stil komt te liggen. Ook deze schade is niet verzekerd op een AVB. Wanneer u dit wilt verzekeren, is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) nodig.

Als bestuurder van een rechtspersoon kunt u aangesproken worden voor vermogensschade. Een voorbeeld daarvan is wanneer uw bedrijf failliet gaat en u wordt aangesproken voor wanbeleid. Ook deze schades vallen niet onder een AVB, omdat er geen sprake is van materiële schade of letschade.

Een BAV is hiervoor een mogelijkheid.

Meer weten over MN adviseurs & accountants of hulp nodig? Kijk op mnadviseurs.nl en/of neem gerust contact met ons op onder T: 0031 85 0401120 of E: info@mnadviseurs.nl

* Wij streven ernaar om middels de nieuwsberichten op deze website correcte en actuele informatie te verschaffen, maar kunnen niet garanderen dat die informatie na verloop van tijd nog steeds juist, volledig en actueel is. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de gevolgen van handelen of nalaten op grond van de inhoud van de nieuwsberichten

 

Aansprakelijkheid_FB_link.jpg

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement
*  Website URL
Inschrijven

Deze website is gemaakt door  websignaal.png