In de loop van het jaar van auto wisselen?

Als u een auto van de zaak rijdt, heeft u met de bekende privébijtelling te maken. Deze is ook van toepassing als u in de loop van het jaar van auto wisselt. Maar let wel op! Wanneer kan dit namelijk erg onvoordelig uitpakken?

Voor de auto van de zaak heeft u met de bekende bijtelling te maken. Deze is voor nieuwe auto’s in 2019 22%, of als de auto volledig elektrisch is 4% over de eerste € 50.000 cataloguswaarde en 22% over de rest. Ook gelden er voor auto’s die voor 2019 voor het eerst op kenteken zijn gezet vaak andere percentages. Wisselt u in de loop van 2019 van auto, dan is de regeling in beginsel hetzelfde. Het gaat echter vaak fout als dan een van de auto’s niet of nauwelijks privé is gebruikt. 

Wat is dan het risico?

Wettelijk is er bepaald dat u aan de bijtelling ontkomt als u de auto niet meer dan 500 kilometer per jaar privé gebruikt. Voor de auto die dus gebruikt wordt voor zakelijke ritten en woon-werkverkeer, en daarnaast niet of nauwelijks privé, heeft u niet met de bijtelling te maken. Daarbij maakt het echter verschil of u in het jaar over één auto de beschikking had of dat u in de loop van het jaar van auto bent gewisseld.

Heeft u in het jaar de beschikking over één auto, dan geldt de grens van 500 kilometer voor die auto en wordt deze grens evenredig toegepast indien u de auto slechts een deel van het jaar ter beschikking had. Kreeg u bijvoorbeeld pas per 1 juli 2019 de beschikking over een auto van de zaak, dan wordt de grens van 500 kilometer evenredig toegepast. Dat wil zeggen dat u met de auto in 2019 niet meer dan 250 privékilometers mag afleggen.

Wisselt u in de loop van het jaar van auto en had u bijvoorbeeld van januari tot en met juni de beschikking over een auto en vanaf juli over een andere auto, dan geldt de grens van 500 kilometer voor beide auto’s samen. Het heeft dan geen zin als u een van de auto’s alleen zakelijk gebruikt om aan de bijtelling te ontkomen, als u de andere auto wel gewoon privé gebruikt. U komt dan immers met beide auto’s samen over de grens van 500 kilometer heen en dus krijgt u voor beide auto’s de bijtelling, ondanks het feit dat u de ene auto niet of nauwelijks privé gebruikt.

U moet dus opletten als u in het jaar van auto wisselt en vanwege het voorkomen van een hoge bijtelling één van de auto’s niet privé gebruikt. Ook als u dit met een 
rittenadministratie kunt bewijzen, ontloopt u de bijtelling niet over beide auto’s.

In deze gevallen is het veel voordeliger het privégebruik van de auto dat jaar nog te beperken tot 500 km en desnoods voor privéritten een auto te huren.

Kwestie van rekenen!

Meer weten? Neem gerust contact met ons op onder T: 0031 85 0401120 of E: info@mnadviseurs.nl

Lease_auto.jpg

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement
*  Website URL
Inschrijven

Deze website is gemaakt door  websignaal.png