De dokter zegt dat ik ziek ben!

Een werknemer belt u na een bezoek aan de huisarts en vertelt u dat hij van de dokter rust moet nemen. Hij meldt zich dus ziek. Is daarmee de kous af?

Voorkom onnodig (langdurig) verzuim!

In principe bepaalt een werknemer zelf of hij in staat is te komen werken. Als hij vindt dat dat niet gaat lukken, kan hij zich ziek melden. Als werkgever kunt u daar niet zo veel tegenin brengen ... u bent immers geen arts en kunt de medische toestand van uw werknemer dus niet beoordelen. Daarvoor moet u een bedrijfsarts inschakelen.

Waarom een andere arts inschakelen? Wij horen u denken: “Ja maar, als de huisarts zegt dat hij niet kan of mag werken, waarom dan kosten maken voor de bedrijfsarts?” Voor het antwoord op die vraag is het goed om te kijken naar de verschillen tussen een huisarts en de bedrijfsarts.

Een bedrijfsarts, soms ook wel arboarts genoemd, is een arts die is gespecialiseerd om te beoordelen of een werknemer al dan niet in staat is om zijn werk op een verantwoorde manier te doen. Een bedrijfsarts beoordeelt of de werknemer arbeidsongeschikt is, maar hij stelt geen diagnose en behandelt de werknemer niet. Dat is niet zijn specialisme. De bedrijfsarts is gespecialiseerd in alles wat te maken heeft met ziekte en werk en met de belastbaarheid van de werknemer. Dus niet alleen de re-integratie van de zieke werknemer, maar ook ziektepreventie, signaleren van beroepsziekten, etc.

De bedrijfsarts kan niet alleen bepalen of de werknemer wel of niet kan werken. Hij kan ook beoordelen dat de werknemer wel kan werken, maar voor minder uren of met aangepast werk. De bedrijfsarts kan de werknemer desgewenst ook een behandeling adviseren waarmee hij sneller kan herstellen. Let op: de werknemer hoeft hier niet mee in te stemmen. Hij mag zelf zijn behandelaar en behandeling kiezen. Uw bedrijfsarts kan daarin alleen adviseren.

Wat doet u dus het best? Neem niet zomaar het ‘advies’ van de huisarts over en schakel bij twijfel de bedrijfsarts in. Een snelle beoordeling door de bedrijfsarts kan vaak lang verzuim voorkomen. 

Zorg dat uw bedrijfsarts uw bedrijf kent. Dat schakelt in voorkomende gevallen veel sneller.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op onder T: 0031 85 0401120 of E: info@mnadviseurs.nl

Arts.jpg

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement
*  Website URL
Inschrijven

Deze website is gemaakt door  websignaal.png