Controleer voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2023 voor 1 mei 2024

Is de voorlopige aanslag inkomstenbelasting 2023 op uw deurmat gevallen, dan is het belangrijk dat u deze goed naloopt. Wat moet u namelijk doen en waarom?

De meeste ondernemers ontvingen in december 2022 of ontvangen in januari 2023 de voorlopige aanslag (VA) inkomstenbelasting en Zorgverzekeringwet 2023. Een VA is gebaseerd op de meest recente gegevens (zoals inkomsten, uitgaven en vermogen) die bij de Belastingdienst bekend zijn. Vaak is dat de laatste aangifte IB die u heeft ingediend. Daardoor kan het zijn dat de gegevens niet meer actueel zijn, omdat u bijv. meer winst gaat maken of omdat er iets verandert in uw persoonlijke situatie, bijv. omdat:

  • de rente op uw hypotheek verandert;
  • u uw hypotheek heeft overgesloten of gaat oversluiten;
  • u de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt;
  • u een kind heeft gekregen;
  • u gaat scheiden of een echtscheiding achter de rug heeft;
  • u een huis heeft gekocht of verkocht.

Om ervoor te zorgen dat u dit jaar het juiste bedrag betaalt of ontvangt, is het dus raadzaam om uw VA goed te controleren, zodat u in 2024 geen belasting moet bijbetalen bij het indienen van de aangifte over 2023. Is de aanslag te hoog of te laag vastgesteld, dan kunt u deze aanslag zelf wijzigen. Het is zaak dat u uw meest recente gegevens bij de hand heeft. U moet immers alle gegevens invullen, dus ook de gegevens die niet wijzigen. U logt in met uw DigiD bij MijnBelastingdienst. Via Inkomstenbelasting kunt u bij Belastingjaar 2023 een VA aanvragen of wijzigen.

Een te lage VA heeft tot gevolg dat u moet bijbetalen en hierover wellicht 4% belastingrente verschuldigd bent. U hoeft geen belastingrente te betalen als u:

  • voor 1 mei volgend op het belastingjaar aangifte doet en de Belastingdienst de gegevens uit uw aangifte ongewijzigd overneemt; of
  • voor 1 mei volgend op het belastingjaar een VA aanvraagt of wijzigt en de Belastingdienst u een VA oplegt, zoals u heeft gevraagd.

Meer weten over MN adviseurs & accountants of hulp nodig? Kijk op mnadviseurs.nl en/of neem gerust contact met ons op onder T: 0031 85 0401120 of E: info@mnadviseurs.nl

* Wij streven ernaar om middels de nieuwsberichten op deze website correcte en actuele informatie te verschaffen, maar kunnen niet garanderen dat die informatie na verloop van tijd nog steeds juist, volledig en actueel is. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de gevolgen van handelen of nalaten op grond van de inhoud van de nieuwsberichten

 

Voorlopige_aanslag_FB_link.jpg

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement
*  Website URL
Inschrijven

Deze website is gemaakt door  websignaal.png