BREAKING NEWS: Box 3 heffing “op de schop”

René Nijsten: “Heugelijk nieuws vandaag! Eindelijk een doorbraak in de discussie over het forfaitaire rendement in Box 3. Wat ons betreft is dit de brug naar belastingheffing over het werkelijk behaalde rendement. Box 3 verdient onderhoud van de wetgever”.

De Hoge Raad vindt het onterecht dat de fiscus er jarenlang van uitging dat mensen jaarlijks gemiddeld 4 procent rendement halen op hun spaargeld en beleggingen, terwijl de rente historisch laag staat. Wie zo’n hoog rendement wil halen, moet volgens de rechter zeer risicovol beleggen.

Vandaag deed de hoogste rechter uitspraak in een zaak aangespannen door de Bond voor Belastingbetalers. Voor die uitspraak werden zes kleinere zaken aan de rechter voorgelegd, die als voorbeeld dienden voor een massaprocedure.

De uitspraak gaat over 2013 en 2014. Net als nu was in die jaren de rente op spaargeld erg laag. Toch ging de overheid ervan uit dat er gemiddeld 4 procent rendement erd gemaakt op spaargeld en beleggingen. In de praktijk moesten veel Nederlanders relatief meer belasting betalen, dan er aan spaarrente binnenkwam.

Oneerlijk, vindt de Bond voor Belastingbetalers, want veel Nederlanders hebben alleen spaargeld of beleggen risicoarm. Zij haalden dus bij lange na geen 4 procent rendement, terwijl ze wel 30 procent belasting moeten betalen over dat fictieve rendement.

Daar gaat de Hoge Raad nu in mee. Het was voor de meeste mensen bijna niet mogelijk om 4 procent rente te halen met sparen en normale beleggingen. 
Dat, in combinatie met een belastingtarief van 30 procent, is volgens de rechter een zogenoemde buitensporig zware last voor burgers.

De belasting op spaargeld en beleggingen was in 2013 en 2014 zo hoog, dat de rechten van de mens zijn geschonden.
Volgens het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens hebben burgers recht op ongestoord genot van eigendom. De vermogensrendementsheffing heeft dit genot verstoord.

Wat er nu gaat gebeuren, is nog niet precies duidelijk. De rechter biedt zelf namelijk geen oplossing. Wel heeft de uitspraak gevolgen voor individuele zaken die zijn aangespannen en voor mensen die bezwaar hebben gemaakt bij de Belastingdienst.

Bron • RTL Z / Gert-Jan Verstegen

MN adviseurs & accountants volgt deze procedure en materie reeds geruime tijd op de voet.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op onder T: 0031 85 0401120 of  
E: info@mnadviseurs.nl

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement
*  Website URL
Inschrijven

Deze website is gemaakt door  websignaal.png