Bekend met rentemiddeling?

Heeft u ook behoefte aan lagere hypotheeklasten?

Rentemiddeling is een methode om de hypotheekrente gedurende de looptijd te verlagen. Uw huidige rentetarief wordt gemiddeld met de actuele hypotheekrente van de geldverstrekker in de markt. Er verandert dus niets aan uw hypotheek, anders dan een lagere hypotheekrente voor een nieuwe rentevastperiode. Dit is ook bekend als tussentijdse rente-aanpassing.

De geldverstrekker verlaagt de hypotheekrente natuurlijk niet gratis. U betaalt een boeterente voor de gemiste inkomsten van de geldverstrekker. Ook betaalt u kosten voor de administratieve aanpassing van de hypotheek. U moet rekening houden met enkele honderden euro’s administratiekosten. Omdat de hypotheek niet verandert betaalt u geen kosten voor notaris en taxatie.

De boeterente bij rentemiddeling is afhankelijk van uw situatie. Onder andere de looptijd, het renteverschil en de resterende hypotheeksom, bepalen hoeveel inkomsten de geldverstrekker misloopt. Een hypotheekadviseur kan voor u de boeterente berekenen.

De boeterente bij rentemiddeling wordt verrekend in de nieuwe hypotheekrente. Deze kosten betaalt u dus gespreid over de nieuwe looptijd. De middelrente is dus niet het exacte midden.

De hoogte van de boeterente bepaalt voor een groot deel of rentemiddeling voor u voordelig is. De kosten, ook al betaalt u die gespreid, moeten natuurlijk opwegen tegen de lagere hypotheekrente.

Daarnaast moet u zich de vraag stellen of andere manieren om de hypotheekrente te verlagen meer voordeel opleveren. Zo kan oversluiten voordeliger zijn omdat u opnieuw het laagste renteaanbod in de markt kunt kiezen (ook bij een andere geldverstrekker). En extra aflossen kan voordelig zijn als u in een lagere risicoklasse komt.

Ook zijn er situaties waarbij een lagere hypotheekrente geen voordeel oplevert. Bij een (bank)spaarhypotheek bepaalt de hypotheekrente hoeveel u aflost. Ook legt u bij rentemiddeling de hypotheekrente opnieuw voor lange tijd vast. Als de hypotheekrente verder daalt, is het duur om deze opnieuw te verlagen.  

De nieuwe hypotheekrente bij rentemiddeling is volledig fiscaal aftrekbaar. Hierbij gelden de huidige regels voor de hypotheekrenteaftrek. Over de fiscale behandeling van de boeterente bestond onduidelijkheid. Dit was voor sommige banken de reden om geen rentemiddeling aan te bieden. 

Inmiddels is besloten dat ook de boeterente, uitgesmeerd over de looptijd, fiscaal aftrekbaar is.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op onder T: 0031 85 0401120 of E: info@mnadviseurs.nl

Hypotheek.jpeg

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement
*  Website URL
Inschrijven

Deze website is gemaakt door  websignaal.png