Behandeling wetsvoorstel ‘Wet excessief lenen bij eigen vennootschap’ mogelijk uitgesteld

Op 17 juni 2020 is het wetsvoorstel ‘Wet excessief lenen bij eigen vennootschap’ (wetsvoorstel) aan de Tweede Kamer aangeboden. Volgens de parlementaire agenda zou het wetsvoorstel binnenkort in de Tweede Kamer worden behandeld.

Op vrijdag 1 oktober 2021 heeft de staatssecretaris van Financiën de Tweede Kamer echter verzocht om de behandeling van het wetsvoorstel aan te houden.

Het is de verwachting dat de Tweede Kamer aan dit verzoek tegemoet zal komen. Het uitstel zou gevolgen kunnen hebben voor de beoogde inwerkingtredingsdatum van
1 januari 2023 of tot een andere inhoud van het wetsvoorstel kunnen leiden.

Het kabinet beoogt met het wetsvoorstel leningen van een vennootschap aan zijn directeur-grootaandeelhouder en andere aanmerkelijkbelanghouders (ab-houder)
te ontmoedigen. Op basis van de maatregel in het wetsvoorstel moet vanaf 1 januari 2023 een fictieve winstuitdeling in aanmerking worden genomen voor zover de schulden van de ab-houder en zijn partner aan de eigen vennootschap gezamenlijk meer bedragen dan € 500.000. Deze fictieve winstuitdeling is belast in box 2 van de inkomstenbelasting. Ab-houders hebben tot 31 december 2023 de tijd om te anticiperen op het wetsvoorstel.

Bij zijn verzoek tot aanhouden van het wetsvoorstel laat de staatssecretaris nu weten dat het wetsvoorstel moet worden gezien binnen de context van een bredere discussie over de fiscale behandeling van vermogen die in de formatie kan worden gevoerd. Bij die discussie moet de onderlinge samenhang tussen de verschillende boxen van de Wet inkomstenbelasting 2001 in onderlinge samenhang worden bezien.

Afgezien van een vertraging van het parlementaire proces, is er momenteel nog geen sprake van een inhoudelijke wijziging van het wetsvoorstel.
Wel kan vertraging een impact hebben op de beoogde inwerkingtredingsdatum van het wetsvoorstel. Verder is het interessant dat expliciet wordt verwezen naar de onderlinge samenhang tussen box 1, box 2 en box 3 van de inkomstenbelasting. Daarmee lijkt ruimte te worden ingebouwd om het wetsvoorstel te wijzigen of aanvullende maatregelen aan te kondigen, als de formatie daartoe aanleiding geeft.

De verdere voortgang van de parlementaire behandeling van het wetsvoorstel volgen wij met belangstelling en uiteraard zullen wij u informeren over eventuele relevante ontwikkelingen.

Meer weten of hulp nodig? Neem gerust contact met ons op onder
T: 0031 85 0401120 of E: info@mnadviseurs.nl

* Wij streven ernaar om middels de nieuwsberichten op deze website correcte en actuele informatie te verschaffen, maar kunnen niet garanderen dat die informatie na verloop van tijd nog steeds juist, volledig en actueel is. Wij aanvaarden dan ook geen aansprakelijkheid voor de gevolgen van handelen of nalaten op grond van de inhoud van de nieuwsberichten

 

Rekenmachine_-_BTW_FB_link.jpg

Schrijf u in voor onze digitale nieuwsbrief. 

Voor meer informatie verwijzen wij naar onze Privacy Statement
*  Website URL
Inschrijven

Deze website is gemaakt door  websignaal.png